Menu Sluiten

Fietsparkeren

Fietsen is hèt duurzame vervoermiddel van de Nederlander. Dit mag aangemoedigd worden, maar het mag niet in conflict komen met de wandelaar in de straat. Daarom wordt fietsen in de straat tijdens de openingstijden van de winkels verboden. Dit betekent wel dat de fiets op gemakkelijke plekken geparkeerd kan worden.

Momenteel zorgen de fietsplekken verspreid in het centrum voor een rommelig beeld. Daarom kunnen ze beter op strategische plekken geclusterd worden. De gele plekken op de afbeelding lijken geschikte fietsparkeerplekken voor deze clusters, die de meeste fietsers vanuit de achterliggende wijken opvangen. Ze liggen dichtbij de winkelstraat en bieden voldoende ruimte.

Hoewel het typisch Nederlandse fietsenrek ‘de tulp’ de straten van Voorschoten siert, lijkt deze toch weinig te worden gebruikt (zie foto). Daarentegen wordt het ‘nietje’ wel goed gebruikt. Men kan hier snel even de fiets tegen aanzetten. De plekken die gesuggereerd zijn moeten in overleg met de betrokken partijen gerealiseerd worden.

Een voorbeeld van een nieuwe fietsparkeerplek is te zien in de tekening hiernaast tegenover het Treubplein. Een rij nietjes zorgt voor een gemakkelijke plek waar de fiets tegenaan gezet kan worden. De haag  met hier en daar een boom zorgen voor de afscherming van de parkeerplaats. Mocht de zichtbaarheid van de fietsen ook niet wenselijk zijn dan is het mogelijk deze ook achter groen te verschuilen.

 

Potentiële plekken voor fiets-parkeerplekken

 

Het blijkt dat er weinig gebruikt gemaakt wordt van de ’tulp’ fietsenrekken.
De ‘nietjes’ worden wel goed gebruikt en daarom geadviseerd.
Mogelijke opstelling van parkeren voor fietsen tussen Treubplein en de parkeerplaats.