Menu Sluiten

Aantrekkelijke Schoolstraat

Leilinden

Door de lange rij leilinden is er weinig interactie tussen beide kanten van de straat. De leilinden zorgen min of meer voor een (visuele) barrière. Juist in een winkelstraat wil je gemakkelijk van de ene kant naar de andere kant van de straat lopen of even ergens zitten. Wel zijn de leilinden belangrijk voor de leefbaarheid, de sfeer en de historische lijn van de straat.

Door om de 3 leilinden er één uit te halen en te verplaatsen wordt de barrière doorbroken en ontstaat er meer ruimte voor interactie. Het beste kan een leilinde worden weggehaald tegenover een drukke winkel of bij een plek waar je prettig kunt zitten.

Een andere optie om de barrière meer te doorbreken is het aan beide zijden korter snoeien van de leilinde. Hiervoor is een proef gedaan door enkele leilinden aan beide zijden te snoeien. Maar dit is niet wenselijk omdat daardoor het beeld van ‘lolliestokjes’ ontstaat, die ook de kenmerkende doorlopende lijnstructuur tenietdoen (de weerspiegeling van het tramtracé).

 

Bankjes

Als het geen doorgaande route betreft kan er op de plaats van de verwijderde leilinde fietsenrekken (nietjes) of bankjes worden geplaatst. De bankjes die momenteel onder de leilinden staan hebben last van ‘druipers’ van de leilinden en zullen door het weghalen van de linde hier geen last meer van hebben. De nieuwe bankjes moeten passen in het historische dna van Voorschoten.

 

Zitelementen bij verlichting

De voet van de lantaarnpaal staat in 6 tegels (die als het ware tijdens de aanleg uit de plek zijn gekomen waar de leilinden staan). De tegels onder de lantaarnpalen geven aanleiding tot een zitelement. Als we deze tegels vervangen voor blokelementen ontstaat er een zitelement. Eén blok staat wellicht wat rommelig, maar 6 blokken met eventueel een houten dek vormt een subtiel zitelement aan de voet van de lantaarn. In het duister wordt dit bankje fraai verlicht onder de lantaarn.