Menu Sluiten

Aansluiting stegen

Het centrum bestaat uit de Schoolstraat en de Voorstraat met daartussen enkele stegen. Deze stegen zijn niet goed zichtbaar vanaf de winkelstraat en lijken daardoor nauwelijks te worden gebruikt.

De zichtbaarheid van de dwarsstraten kan op diverse manieren verbeterd worden:

  • wegnemen visuele barrière door leilinden
  • doorzetten van patronen in de weg
  • zichtbaarheid verbeteren met licht
  • trekken van aandacht door een kunstobject

De leilinden zorgen voor een visuele barrière van de dwarsstraten. Doordat ze te ver doorlopen zijn de dwarsstraten pas zichtbaar als je er al bijna voorbij bent, of helemaal niet als je niet oplet. Door aan beide zijden een leilinde weg te nemen zorg je voor een duidelijke onderbreking en beter zicht op de stegen.

De zichtbaarheid van een dwarsstraat kan je sterk verbeteren door het bestratingspatroon van de dwarsstraat door te zetten in de winkelsstraat. Dit is een subtiele manier van aandacht trekken, maar valt toch op omdat je over de straat loopt. Dit kan ook door bijvoorbeeld een vierkant blok bij elke dwarsstraat. Zo lijken het kleine ‘kruispunten’.

Mogelijke opties voor de toekomst

Twee opties die niet in dit plan zijn opgenomen, maar wel een sterk effect hebben zijn licht en kunst. Licht in de dwarsstraten zorgt voor een uitnodigende werking. Dit kan bijvoorbeeld door grote lampen die hangen aan kabels.

Voorschoten staat al bekend om de vele kunstwerken. Deze kunstcollectie zou uitgebreid kunnen worden. Door bijvoorbeeld bij elke dwarsstraat een kunstobject te plaatsen of te verplaatsen van elders, wordt je pas vertraagd en zorgt de kunst als herkenningspunt  voor de steeg.